Fotografiranje flaša / stakla

Studijska fotografija proizvoda uključuje različite tipove tehničke izvedbe, a jedan od zahtjevnijih tipova je fotografiranje staklenih predmeta.

Fotografiranje flaša / stakla

Različite vrste flaša najčešći su objekti promotivne fotografije ovog segmenta, u širokoj paleti proizvoda od prehrambenih artikala (ulja, sokovi, alkoholna pića i sl.) sve do raznih higijenskih i kozmetičkih proizvoda.

Specifičnosti fotografiranja flaša i staklenih proizvoda

Osnovne specifičnosti flaše i staklenih predmeta kao objekata fotografije su transparentnost i refleksnost površine. Kod predmeta refleksne površine, uz brigu o načinu primarnog osvjetljavanje proizvoda, potrebno je intenzivno promišljati niz dodatnih faktora:

  • prolazak svjetla kroz staklo,
  • ravnoteža osvjetljenosti papirnatih dijelova flaše (etikete), sadržaja (tekućine) i staklenih dijelova,
  • pravilno odražavanje okolnih predmeta na površini staklenog predmeta (kod stilskih aranžmana),
  • eliminiranje ambijentalnih refleksija iz prostorije,
  • pravilno postavljanje crnih i bijelih postraničnih površina za kvalitetne vertikalne refleksije na staklenom predmentu,
  • perspektiva, kompozicija i aranžmani s drugim predmetima,
  • obrada fotografije.

Fotografija flasa postavljanje scene

Tipovi fotografije prema kompleksnosti scene

Bez obzira je li u pitanju fotografija maslinovog ulja, fotografija boce vina ili dezodorana u staklenoj ambalaži, kompleksnost produkcije u dobroj mjeri ovisi i o razini stilskog aranžmana. Stilske fotografije uključuju dodatne rekvizite, popratne predmenta koji uz primarni objekt čine zanimljivu i dinamičnu kompoziciju promotivne fotografije. Možemo reći da razlikujemo tri temeljne vrste stilske fotografije:

KATALOŠKA FOTOGRAFIJA

Najčešće se odrađuje tako da je objekt bez dodatnog aranžmana postavljen ispred jednobojne pozadine (bijele, crne ili sive) ili se u konačnici izrezuje iz podloge kako bi se slikom predmeta moglo manipulirati u dizajnu.

JEDNOSTAVNA STILSKA FOTOGRAFIJA

Ovdje se glavni objekt (npr. flaša) fotografira iz zanimljivog kuta snimanja koji maksimalno naglašava bitne karakteristike predmenta uz minimalne kompozicijske intervencije drugim predmetima (aranžman). Bitno je ostvariti ravnotežu osvjetljenosti pozadine ili podloge te objekata snimanja uz izražajnost refleksija na staklenim površinama.

SLOŽENA STILSKA FOTOGRAFIJA

Ovdje je u prvom planu priča, glavni objekt fotografiranja smješten je u neki bogati kontekst i ima značajnu interakciju s okolnim predmetima aranžmana. Osim u traženju pravog osvjetljenja, potrebno je posebnu pažnju posvetiti kompoziciji scene razmišljajući i o konačnoj namjeni fotografije (tekstu ili intervencijama na vizualu koji dolaze u fazi dizajna promotivnih materijala).

PRIMJERI TIPOVA FOTOGRAFIJE IZ KREDA STUDIJA - PREMA KOMPLEKSNOSTI SCENE

Fotografija flasa 01

Fotografija flasa 02

Fotografija flasa 03

Obrada fotografije za dizajn i promociju

Zašto nam, zapravo, služi dodatna računalna obrada fotografije nakon snimanja? Možemo pomisliti da je to neka vrsta pretjeranog ukrašavanja za prezentaciju proizvoda, no upravo je suprotno, kvalitetnom i uravnoteženom obradom približavamo se pravom (realnom) dojmu koji neki predmet ili scena ostavljaju na nas prilikom promatranja. Nekoliko je točaka kojima objašnjavamo utjecaj obrade na konačan rezultat fotografiranja:

  • Postavke fotoaparata u profesionalnoj fotografiji najčešće se drže u takozvanoj "neutralnoj" zoni što omogućuje bilježenje maksimalnog tonskog raspona (svjetlina), no to ne odgovara onome što realno vidimo promatrajući scenu. Zato je u obradi potrebno, za realan dojam, postići precizne kontraste i svjetline;
  • Naše oko može razaznati ogroman spektar tonova boja, daleko veći no što ih suvremeni fotoaparati mogu zabilježiti u procesu snimanja. Realno, scena nam se čini puno "životnija" i "dinamičnija" što možemo postići jedino intervencijama u dodatnoj obradi fotografije. Tako se zapravo približavamo realnom ukupnom dojmu promatranja scene;
  • S druge pak strane, oko može u realnom promatranju scene razaznati tek mali dio detalja u odnosu na količinu detalja koje bilježi fotoaparat. Pogotovo u slučajevima kada povećavamo fotografirani predmet u konačnoj primjeni na promotivnom vizualu. Obradom fotografije eliminiramo sve ono što je "višak" i što oko inače ne vidi, od prenaglašenih tekstura, geometrijskih nepravilnosti izazvanih optikom objektiva, sve do čišćenja tzv. "smeća" - zrnaca prašine, dlačica, ogrebotina.

Fotografija flasa obrada fotografije

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće